A táplálékokra adott immunválasz vérmintából határozható meg. Egyetlen, kis mennyiségű (1-2 ml) vérmintából egyidejűleg akár 264 féle élelmiszer és élelmiszer alapanyag ellen termelt IgG antitest mennyiségét mutathatjuk ki speciális laboratóriumi módszerrel (ELISA). A kapott eredmények az érzékenység mértékét is megmutatják számunkra.

A biogenesis teszt elvégzése

  1. Egyéni konzultáció szakorvosunkkal
  2. Anamnézis lap kitöltése
  3. Vérvétel
  4. Laboratóriumunkban a teszt elvégzése
  5. A teszt kiértékelése dietetikusunkkal és az Ön személyre szabott étkezési tervének ismertetése

Betekintés a laborba

Ezzel a tájékoztatóval részletesen bemutatjuk Önöknek a biogenesis vizsgálatot amely a tesztlapok előállításától az Ön vérének elemzésén át egészen a részletes teszteredmény kézhezvételéig tart.

A biogenesis tesztlapok előállítása

264 élelmiszerből speciális eljárással kioldják a jellemző fehérjéket. Ezt követően a még üres tesztlapokon lévő, 264 egymástól jól elkülönülő csövecskébe töltik a különböző fehérjeoldatokat.

01

A tesztlapok ezt követően készen állnak a laboratóriumi felhasználásra, ahol az Ön vérének elemzése zajlik.

A laborban

Beérkezik a laborba az Ön vére, mely IgG-ellenanyagokat tartalmaz. Ezt követően a későbbiekben részletezett előkészítő eljárásnak vetjük alá. Az előkészített vérből egy keveset felviszünk a tesztlapokon lévő, minden egyes kis csövecskékbe, melyek már a fent említett speciális élelmiszer-fehérjéket- a későbbiekben „ételallergének”- tartalmazzák.

1. A vérszérum és -plazma szétválasztása
2. A vérszérum higítása
3. A higított szérumot felviszik a tesztlapon található 264 csövecskébe

03-5

Most egy 90 perces reakcióidő következik. Ez idő alatt a vérmintában esetlegesen előforduló IgG-ellenanyagok a tesztlapon a neki megfelelő ételantigénekhez kötődnek.

06

A bemutatott példánkban nagyon sok IgG –ellenanyag található a disznóhús ellen, kevés ellenanyag van a búza ellen és nem látható ellenanyag az alma ellen. Abban a csövecskében, ami a búza-fehérjéket tartalmazza, kizárólag a búza elleni ellenanyagok tudnak bekötődni. A többi ellenanyag, (pl.: disznóhús elleni sem) nem tud ide kapcsolódni, mivel nem passzol a búza-fehérjékhez. A disznóhús elleni ellenanyagok kizárólag a disznóhús-fehérjéket tartalmazó csövecskébe kötődnek. Az alma-proteineket (fehérje) tartalmazó csövecskébe nem kötődött ellenanyag, mivel a vizsgált vérminta nem tartalmazott alma-elleni ellenanyagokat.

A következő lépésben a tesztlapokat nagyon alaposan le kell öblíteni, átmosni, hogy az esetleges további szennyezőanyagok, maradványok ne maradjanak rajta. Csak azok az IgG-ellenanyagok, amik bekötődtek, vannak a tesztlapokon.

Ezt követően mindegyik csövecskébe a bekötődött IgG-k elleni, újabb ellenanyagokat viszünk fel.

07-08

A különlegessége ezen ellenanyagoknak az, hogy végükhöz olyan enzim kapcsolódik, mely színreakció létrehozására képes. Újabb 90 perces reakcióidő következik, mely során ezen újabb antitestek hozzákapcsolódnak a tesztcsövecskékben lévő ellenanyagokhoz. Majd a tesztlapokat ismételten leöblítjük.

09-10

Legutolsó lépésként színreakciót kiváltó festékoldatot teszünk a tesztlapokra. Amennyiben a vizsgált vérminta tartalmazott IgG-ellenanyagot, az előző lépésben hozzákapcsolódott enzim 60 perces reakcióidő alatt oldódással elszíneződést hoz létre. Minél több ellenyag található a csövecskékben, annál intenzívebb a színváltozás. A reakcióidő lejárta után egy stop-oldatot viszünk fel, amivel a színváltozás leáll.

11-12

 Az egyes élelmiszerekkel szembeni ellenanyag-mennyiség és a reakció intenzitása is ezek alapján lesz értékelve. Ezt követően az egyénre szabott adatokat feldolgozzuk és a részletes teszteredményt kinyomtatjuk.

1314