Ételallergia

Az ételallergia gyors és akár az életet is veszélyeztetően súlyos immunválasz egy adott élelmiszerre. 
Az ételallergiaként ismert reakciót az immunrendszer IgE-antitestjei közvetítik. Az általuk kiváltott ünetek az étkezést követően gyorsan, maximum egy-két órán belül jelentkeznek, ezért a kiváltó ételtípus azonosítása általában nem okoz különösebb nehézséget. 
Tünetei többnyire a klasszikus allergiák heves és kellemetlen tüneteit produkálja, a bőrreakcióktól kezdve a légúti tüneteken át egészen a súlyos, akár halálos, anafilaxiás sokkig terjedhetnek.

 

Ételérzékenység

Ételérzékenységnek (ételintoleranciának) nevezzük, bizonyos ételek fogyasztását követően – az emésztőrendszer és az immunrendszer egymásra hatásából – kialakuló krónikus érzékenységet. 
Az ételérzékenységet az IgG-antitestek okozzák, és a reakció következtében létrejövő tünetek, panaszok megjelenése az étkezést követően akár napokat is késhet. 
Az ételérzékenység, illetve az azt kiváltó élelmiszer gyakran az egész élet során feltáratlan marad.

Ételallergia és az Ételérzékenység elkülönítése

A két fogalom között jelentős a különbség! 

A köztudatban “klasszikus” ételallergia néven ismert, viszonylag könnyen felismerhető, azonnali, akár életveszélyes reakciót mutató tünetegyüttes a lakosság körülbelül 2%-át érinti. Ezzel ellentétben, napjainkban már a népesség közel 40%-a szenved az úgynevezett ételérzékenységtől.

Az ételallergiaként ismert reakció:

  • az immunrendszer IgE-antitestjei közvetítik
  • az általuk kiváltott ünetek az étkezést követően gyorsan, perceken-, maximum egy-két órán belül jelentkeznek
  • a kiváltó ételtípus azonosítása nem okoz nehézséget
  • tünetei a bőrreakcióktól kezdve a légúti tüneteken át egészen a súlyos, akár halálos, anafilaxiás sokkig terjedhetnek.
  • előfordulása relatíve ritkán tapasztalható

 

Ezzel szemben az ételérzékenységet:

  • az IgG-antitestek okozzák
  • a létrejövő tünetek, panaszok megjelenése lassan az étkezést követően akár 8-72 órát is késhet
  • az azt kiváltó élelmiszer, gyakran az egész élet során feltáratlan marad
  • tünetei nem veszélyeztetik az életet, viszont nagymértékben ronthatják a páciens életminőségét
  • előfordulása rendkívül gyakran tapasztalható

Vérteszt segítségével (BIOGENESIS)  az ételérézékenység kimutatható!

Az ételérzékenység kezelése

Az ételérzékenység kezelése látszólag egyszerű. Nincs gyógyszeres kezelése. A lényege: Az érzékenységet okozó étel elhagyása az étrendből. Táplálkozásunk, életvitelünk megváltoztatása vezet a sikerhez.Ehhez elengedhetetlen, hogy pontosan meghatározzuk azt az ételt, mely az intoleranciát okozza. Ebben segit a BIOGENESIS.

Az ételérzékenység nem feltétlenül tart életünk végéig. Ha az érzékenységet kiváltó ételt hosszabb ideig (kb. 1-2 évig) nem fogyasztjuk, akkor a szervezet képes lehet kisebb mennyiségben ismét tolerálni azt. Igaz a bevitt ételmennyiség fokozásával ismételten „kiújulhatnak” a tünetek.

A diéta átalakításánál minden esetben érdemes dietetikus tanácsát kérni.